Zaai-advies bij zaaikits

Het zaaien van Sequoia en of Redwood is met onze zaadkits eenvoudig zelf te doen. Simpelweg de instructies volgen die bij onze zaaikits, met kiem-garantie, zit.Minikas met zaailingen van de Sequoia, Mammoetboom

Maak de verpakking open. Daarin vindt je de een minikasje, een zakje zaadjes, een zakje grond, een zakje witte brokjes perliet en een papiertje met de zaai-instructies.

Open het minikasje aan de bovenkant (doorzichtige dop) en doe daarin de grond. Voeg water toe tot de grond goed vochtig is maar niet te nat. Stooi meerdere zaadjes bovenop de grond in het minikasje. Gebruik er meerdere omdat gemiddeld maar 1 op de ongeveer 3 zaadjes ontkiemt. Bewaar de resterende zaadjes. Stooi bovenop de zaadjes de witte brokjes perliet. Doe nu de dop weer op de minikas.

Nu is het tijd voor wat geduld om de natuur te helpen. Zet de net gevulde minikas in de koelkast. De temperatuur van de koelkast ligt rond de 7 graden en bootst de winter na. Deze stap is het stratificeren van de zaadjes. Laat het minikastje 20 dagen in de koelkast staan. Door deze “winter” worden de zaadjes klaar gemaakt om te kunnen ontkiemen. We adviseren dat je stratificeert in februari-maart zodat je zaadjes in de lente kunnen ontkiemen.

Zet het minikastje op een warme plaats in het indirecte zonlicht. Vermijd volle zon zodra het zaadje is gekiemd. De vochtige en warme omgeving lijken op de lenten en dat zorgt ervoor dat de zaadjes gaan ontkiemen. Het ontkiemen kan 15 tot 60 dagen duren. Voeg wat water toe om de grond vochtig te houden zonder dat deze nat wordt.

Als je het gelukt hebt dat er meer dan 1 zaadje op komt, verwijder dan heel voorzichtig de kleinere gekiemde zaadjes en plant ze in andere potjes. Laat het grootste gekiemde zaadje staan. Wacht niet te lang met verpotten om te voorkomen dat de wortels i elkaar groeien. Het verplanten is een flinke aanslag op het plantje en hou er dus rekening mee dat ze dit niet overleven.

Als het boompje bijna tegen de bovenkant van je minikastje is gegroeid is het tijd om deze te verplanten naar een pot. Dit is weer een zware stap voor het jonge boompje. Het beste is om de minikas eerst langzaam open te zetten zodat het boompje daaraan kan wennen. De beste methode is om het minikastje op dag één van de gewenning 2 a 3 uur te openen en deze tijd per dag met 2 uur uit te breiden. Na een week kun je het boompje verpotten. Kies een pot van 10 tot 30 liter. Vul deze met potgrond vermengd met een langzaam vrijkomende meststof voor coniferen met 9 maanden nutriëntenafgifte. Blijf erop letten, zeker als het minikastje open gaat maar ook daarna dat de Redwood niet in de volle zon komt te staan. Zorg voor voldoende licht maar niet de volle zon. Zorg voor je boom terwijl hij groeit. Geef de boom pas water als de grond er bijna volledig droog uitziet en aanvoelt.

Het advies is om de boom het eerste jaar binnen te houden. Let op dat er niet te veel terperatuurwisselingen zijn, dus niet boven een radiator zetten. Een ruimte met een gelijkmatige temperatuur en goed indirect zonlicht is ideaal. Zorg ervoor dat de boom niet in de tocht komt te staan.

Als de boom twee tot drie jaar is kan hij pas tegen meerdere uren volle zon per dag. Bescherm de boom de eerste jaren tegen wind of tocht. Bescherm de boom de eerste jaren ook tegen vorst. Bij voorkeur tot het 3e-5e jaar. Krijgt je boom toch met flinke vorst te maken dan kan het gebeuren dat je top eruit vriest. Een nieuwe tak neemt die functie vanzelf over. Groeien er meerder toppen dan adviseren we om de extra toppen te snoeien. Na verloop van de tijd (meestal enkele jaren) is niet meer te zien dat je top vernieuwd is. Dit gaat natuurlijk wel wat ten koste van je groeisnelheid.

Als je boom rond de 3 jaar is begint hij zijn pot te ontgoeien. Het wordt tijd om de boom een vast plek te geven. Zorg ervoor dat je ruimte afstand houd van gebouwen, bovengrondse kabels en andere bomen. Kies voor een zonnige plek met voldoende ontwatering. Biedt zo lang mogelijk bescherming tegen vorst.

Geniet van je eigen gekweekte bijzondere Sequoia boom. Leuk, mooi en goed voor het milieu.

Koop nu een zaaikit om zelf een Sequoia-Redwood boom te kweken

Webshop keurmerk

© 2019 - 2020 Redwoodking | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel