Zaai-advies bij losse zaadjes

Zaaiadvies bij het kweken van een Giant Sequoia, Coastal Redwood of Dawn Redwood uit zaadjes

Het is leuk om je eigen Giant Sequoia, Coastal Redwood of Dawn Redwood uit een zaadje te kweken. Als je onze een zaaikit bij ons koopt zit daar naast de zaadjes alles in om je eigen boompje te kweken inclusief de stap-voor-stap instructies. Koop of heb je alleen de zaadjes dan kun je de volgende stappen volgen.

Behandeling zaadjes:

 1. Noodzakelijk: Laat de zaadjes in het zakje zitten en leg het zakje 2 tot 3 weken in de koelkast (4-7°C).
  Aanbevolen: Haal daarna de zaadjes uit het zakje en laat ze 24u in gedestilleerd water weken op kamertemperatuur (die de zaadjes pas in het water als het water op kamertemperatuur is). Heb je geen gedestilleerd water gebruik dan regenwater dat je hebt gekookt en laten afkoelen voor je de zaadjes erin laat weken. Heb je dat ook niet dan kun je kraanwater gebruiken.

Planten van de zaadjes:

 1. Kies een pot die goed afwatert door gaten in de bodem.
 2. Plant je zaadjes in zaai-/stekgrond werkt beter dan potgrond.
  Aanbevolen: Zorg ongeveer dat de zaai-/stekgrond zo'n 20-25% perliet bevat.
  Aanbevolen: Meng de juiste hoeveelheid langzaam vrijkomende meststof van Redwoodking door de grond.
 3. Vul je pot met minimaal 4cm grond en zorg dat de bovenkant van de grond zo’n 5cm van de bovenrand blijft.
 4. Zorg dat de potgrond goed vochtig is.
 5. Verspreid 3 tot 5 zaadjes netjes op de grond met zo’n 0,5cm afstand tussen de zaadjes. Zaadjes van Giant Sequoia’s en Coastal Redwoods zijn geen makkelijke kiemers. Ze kiemen zelden allemaal.
 6. Strooi een heel dun laagje grond over de zaadjes (1-3mm). Je kunt ook een laagje perliet over de zaadjes strooien (3-5mm).
 7. Span nu huishoudfolie over de pot. Dit zorgt voor minder snelle wisselingen in temperatuur en voor een vochtigere omgeving.
 8. Zet de pot nu op een warme plek (bij voorkeur 21°C) met veel indirect zonlicht. Zorg ervoor dat de gekiemde boompjes niet in direct zonlicht komen.
  Aanbevolen: Verwijder de folie elke 2 à 3 dagen gedurende zo’n 60 minuten. Dit gaat o.a. schimmelvorming tegen.
 9. Houd de grond vochtig. Bijvoorbeeld een plantenspuit.
 10. De zaadjes komen gemiddeld tussen de 10 en 45 dagen op.

Het verzorgen van je net gekiemde boompjes:

 1. Houd de grond vochtig en verwijder elke paar dagen de plastic folie gedurende zo’n 60 minuten.
 2. Als de boompjes bijna tegen het plastic aan zijn gegroeid is het tijd dit plastic te verwijderen. Je moet dit in stappen doen om de boompjes te laten wennen aan de nieuwe omstandigheden. Prik elke dag een paar gaatjes in de folie om ze geleidelijk aan de minder vochtige en gecontroleerde omgeving te laten wennen. Let op dat ze niet uitdrogen.
 3. Na zo’n 7 dagen kan de plastic folie er helemaal af. Een plek in de woonkamer is vaak te droog en warm zodra het plastic van de pot af is. Kies een plek achter een raam in een serre of bijkeuken. Blijf direct zonlicht vermijden tot de zaailingen flink gegroeid zijn. Zorg voor de juiste voedingsstoffen.

De jonge boompjes zijn erg kwetsbaar. Ze kunnen onder andere niet goed tegen langdurige blootstelling aan direct zonlicht, uitdrogen, tocht, sterk wisselende temperaturen, over bewatering en vastpakken. Vermijd bij voorkeur een plek boven een radiator.

Webshop keurmerk

© 2019 - 2021 Redwoodking | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel