De Dawn Redwood - Metasequoia glyptostroboides

Dawn Redwood - WatercipresDe Dawn Redwood is bekend onder verschillende namen zoals Watercipres (werd vroeger geschreven als Watercypres), Chinese mammoetboom, Dawn Sequoia, Metasequoia en Metasequoia glyptostroboides. De Dawn Redwood is pas in 1941 in levende vorm ontdekt nadat in 1939-1940 fossielen van deze boom in kleilagen waren aangetroffen. Pas in 1944-1945 is van deze nog levende ontdekte boom vastgesteld dat deze behoorde tot het geslacht Metasequoia. Deze Dawn Redwood is een bladverliezende naaldboom die net als de andere twee bekendere nog levende soorten behoort tot de “Sequoioideae” familie  Samen zijn het de laatste drie nog levende soorten van de  “Sequoioideae” familie.

De Dawn Redwood kan zo'n 40-45 meter hoog worden. In Europa zijn de hoogste exemplaren monenteel rond de 25 meter. Deze zijn dus ook, pas na de ontdekking in 1941, in Europa geplant. Fossielen van de Sequoioideae familie zijn op heel veel plekken op het Noordelijk halfrond teruggevonden, ook in wat nu West Europa is. De stamdiameter kan ruim 2 meter bereiken maar dat duurt natuurlijk vele jaren. De Dawn Redwood veroorzaakt relatief weinig afvallende naalden (blaadjes). De Dawn Redwoods doen het goed in uiteenlopende klimaatzones waaronder die van Nederland en België. Ze kunnen tegen vorst maar zijn niet goed gestand tegen voorjaars nachtvorst, met name de jonge bomen. Deze Aziatische naaldboom lijkt sterk op de Noord-Amerikaanse moerascipres (Taxodium distichum). 

Dawn Redwoods zijn snelle groeiers. Ze staan mooi in grotere tuinen en parken. De in het wild gevonden examplaren staan met name op vrij vochtige grond maar ze verdragen ook droge grond. De Dawn Redwood is net als de twee andere familieleden, de Giant Sequoia en de Coastal Redwood, met recht een levend fossiel te noemen. De Dawn Redwood staat op de IUCN-lijst van bedreigde boomsoorten.

Een aantal grote en dikke exemplaren staan in het Cantonspark in Baarn.

Webshop keurmerk

© 2019 - 2021 Redwoodking | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel